Blog over kinderen & opvoeden

Herken je dit? Je gaat naar de supermarkt en je hebt je kinderen mee omdat er even niemand thuis is om bij de kinderen te blijven. Je haalt je kinderen uit hun spel en pakt ze in de auto. Al redelijk in de stress want je weet al wat er gaat gebeuren. Je kids zien de supermarkt als een speeltuin waar ze naar hartelust door de gangpaden kunnen rennen en verstoppertje kunnen spelen tussen de rollen toiletpapier. Zucht. Hoe houd ik ze in het gareel. Achter het stuur begin je alvast met je waarschuwingen: “denk erom, niet rennen en niet schreeuwen want als je stout bent dan krijg je straks geen snoepje”. Met een opmerking als deze kan het echt alleen maar mis gaan in de winkel. En weet je waarom? Kinderen horen het woordje NIET niet. Het gaat verloren in de zin.Je geeft je kind juist opdracht geeft om te gaan rennen en schreeuwen! Vervolgens stel je voorwaarden aan het krijgen van een snoepje: als het lief is dan krijgt het een snoepje. Wanneer is het dan lief? En willen we niet dat onze kinderen zich altijd geliefd weten en geliefd voelen?

’t Gewenste gedrag door hele taal te gebruiken’

Maar hoe zorg je er dan voor dat je kind het gewenste gedrag laat zien?
Dat doe je door hele taal te gebruiken. Dit betekent allereerst dat je op ooghoogte contact maakt je kind en het vervolgens een positieve opdracht geeft. Hele taal betekent dus dat je niet zegt wat het niet mag maar dat je zegt wat het wel mag. Als we bovenstaande voorbeeld vertalen zoals een kind het hoort dan wordt het: denk erom; ik wil dat je rent en schreeuwt en als je stout bent dan krijg je een snoepje. Je krijgt waar je om vraagt en niet wat je wenst. En dan: “als je stout bent krijg je geen snoepje”. De meesten van ons zullen dit vroeger zelf vaak genoeg hebben gehoord maar is dit een positief motiverende opdracht? Ik denk van niet. Stout zijn gaat over wie je bent en dat is nogal wat als deze niet goed is. Voor een kind is dit immens groot. Kinderen trekken andere conclusies dan volwassenen. Kinderen kunnen nog niet redeneren zoals wij volwassenen dat kunnen. Zij horen en vertalen jouw boodschap letterlijk. Dus de zin wordt: blijf maar bij mama dan doen we samen de boodschappen. Houd jij het karretje vast? De toon en de positieve woorden zorgen ervoor dat je kind het leuk vindt om met je mee te gaan en jou te helpen. Belonen van gewenst en goed gedrag met een snoepje. Willen we dit werkelijk zo doen? Blijkbaar willen we het juiste gedrag conditioneren door het te belonen met iets zoets. Maar is oprechte aandacht en liefde niet het beste snoepje wat je een kind kunnen geven? Onvoorwaardelijk? Is dit niet waar je kind altijd recht op heeft? Vind je dit lastig dan heb je dit waarschijnlijk in je eigen kindertijd zo ervaren.

Wakker worden uit de trance van je kindertijd Of je het nu wilt of niet: je eigen kindertijd, opvoeding, getrokken kinderconclusies en overtuigingen lopen met je mee, elke dag, elke minuut, elke seconde. Zodra je in verwachting bent van je kind word je eigen innerlijk kind wakker en die heeft van alles te vertellen over jouw leven. Onze kinderen laten ons zien, zonder voorbehoud, waar onze eigen overtuigingen, ervaringen en belemmeringen zitten omdat ze niet anders kunnen dan in gedrag laten zien wat ze (onbewust) bij ons ouders (volwassenen/leerkrachten) ervaren. En wakker worden is mooi want je kind is bereid om het elke dag vanuit onvoorwaardelijke liefde voor jou te laten zien. Word wakker en transformeer!

Hoe mooi is dat?
Dit is waar het Kindertolken over gaat. Onbewuste patronen en overtuigingen vertalen vanuit het gespiegelde gedrag van jouw kind. Door te luisteren naar de werkelijke boodschap geuit door gedrag of ziekte of leerprestaties leer je te zien waar je eigen remming of belemmering nog zit. Wil je een kindertolkconsult mail of bel me. diane@laluna.nu of 06-51804321. Geschikt voor kinderen van iedere leeftijd (ook baby’s) Diane.